zdjecia rodzinne

Piernik marchewkowy


Składniki:

3 szklanki mąki
1 torebka proszku do pieczenia
50g sztucznego miodu
500g marchewki
4 jajka
100g masła
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
olejek pomarañczowy

Wykonanie:

Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Masło utrzeć. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać cukier, połowę mąki, miód, marchew, przyprawę i olejek. Na koñcu dodać na przemian ubitą pianę i pozostała mąkę. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłemi obsypanej kasza manną foremki (długa i wąska). Piec w temperaturze 230 stopni ok 1 godziny.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej