zdjecia rodzinne

Piernik marchewkowy


Składniki:

3 szklanki mąki
1 torebka proszku do pieczenia
50g sztucznego miodu
500g marchewki
4 jajka
100g masła
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
olejek pomarañczowy

Wykonanie:

Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę. Masło utrzeć. Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać cukier, połowę mąki, miód, marchew, przyprawę i olejek. Na koñcu dodać na przemian ubitą pianę i pozostała mąkę. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłemi obsypanej kasza manną foremki (długa i wąska). Piec w temperaturze 230 stopni ok 1 godziny.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Chleb na drożdżach