zdjecia rodzinne

Jabłecznik


Składniki:

1¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
4 jajka
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy

masło i kasza manna (ewentualnie bułka tarta) do blaszki

Wykonanie:

Tortownicę posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki i wypełnić nimi tortownicę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać olejek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać ciasto na jabłka. Piec w temperaturze 180-200 stopni C ok 1 godziny. Można podawać na zimno albo na ciepło z gałką lodów waniliowych.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Lazania z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem