zdjecia rodzinne

Jabłecznik


Składniki:

1¾ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
4 jajka
1 szklanka cukru
olejek cytrynowy

masło i kasza manna (ewentualnie bułka tarta) do blaszki

Wykonanie:

Tortownicę posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki i wypełnić nimi tortownicę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać olejek i mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać ciasto na jabłka. Piec w temperaturze 180-200 stopni C ok 1 godziny. Można podawać na zimno albo na ciepło z gałką lodów waniliowych.


Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Kurczak z ryżem

Bitki

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory