zdjecia rodzinne

Zupa fasolowo-buraczkowa babci


Składniki:

1,5 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywnego)
0,75 szklanki fasoli
3 buraczki
1 cebula
olej do smażenia
2 łyżki mąki
0,5 szklanki śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i odstawić na 2 godziny. Potem ugotować. Buraczki oczyścić, umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z fasolą, dodać buraczki i śmietanę. Zupę chwilę pogotować i doprawić do smaku. Jajka pokroić w cząstki, rozłozyć na talerze, wlać gorącą zupę i podawać.

Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


bLDKGsVsyqKbYV , 2018-12-21
VT5Zqj Perfectly written written content , regards for selective information.
Gościówka , 2010-11-18
Właśnie ugotowałam i smakuje rewelacyjnie! A taki prosty przepis! Zawsze wydawało m isię że takie zupy to "wyższe szkoła jazdy" :-p


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Śledzie w oleju - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Zapiekanka śródziemnomorska

Pasta krewetkowa do pieczywa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Śledzie w oleju

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Kurczak z ryżem