www.zapetytem.pl

Zupa fasolowo-buraczkowa babci


Herubinek2010-01-05 Komentarze (1) 90-120 min    łatwy     Porcji: 0

Składniki:

1,5 l bulionu (w wersji wegetariańskiej warzywnego)
0,75 szklanki fasoli
3 buraczki
1 cebula
olej do smażenia
2 łyżki mąki
0,5 szklanki śmietany
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i odstawić na 2 godziny. Potem ugotować. Buraczki oczyścić, umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z fasolą, dodać buraczki i śmietanę. Zupę chwilę pogotować i doprawić do smaku. Jajka pokroić w cząstki, rozłozyć na talerze, wlać gorącą zupę i podawać.

Kategorie: zupywegetariańskie

Zupa fasolowo-buraczkowa babci
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=333