zdjecia rodzinne

Sernik puszysty Aśki


Składniki:

Ciasto:
2 szklanaki mąki pszennej
1 żołtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 całe jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:
1 kg sera na sernik (już przemielony)
1 szklanaka cukru
pół szklanki oleju
1,5 szklanaki mleka
budyń śmietankowy (duży na 3/4 l mleka)
2 całe jajka
4 żółtka
aromat śmietankowy

Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
pół torebki kisielu (czerwony)

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć na blaszce.

Masa: Utrzeć jaja z cukrem, dodać olej, mleko, budyń i aromat. Następnie, ciągle ucierając, dodać ser. Wylać na ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Piana: Ubić białka z cukrem i dodać kisiel. Wyłożyć na ciasto i piec 20 minut.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-01-07
dzieki temu przepisowi zapunktowałam u teściowej


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Bitki

Zupa fasolowa z mięsem

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką