zdjecia rodzinne

Sernik puszysty Aśki


Składniki:

Ciasto:
2 szklanaki mąki pszennej
1 żołtko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g margaryny
1 łyżeczka smalcu
1 całe jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany

Masa serowa:
1 kg sera na sernik (już przemielony)
1 szklanaka cukru
pół szklanki oleju
1,5 szklanaki mleka
budyń śmietankowy (duży na 3/4 l mleka)
2 całe jajka
4 żółtka
aromat śmietankowy

Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
pół torebki kisielu (czerwony)

Wykonanie:

Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć na blaszce.

Masa: Utrzeć jaja z cukrem, dodać olej, mleko, budyń i aromat. Następnie, ciągle ucierając, dodać ser. Wylać na ciasto i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Piana: Ubić białka z cukrem i dodać kisiel. Wyłożyć na ciasto i piec 20 minut.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-01-07
dzieki temu przepisowi zapunktowałam u teściowej


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Chleb na drożdżach

Bitki

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Krokiety z kapustą i grzybami