zdjecia rodzinne

Mufinki kokosowe z limonkowym lukrem


Składniki:

3 jaja
1 szklanka cukru (ok 200-250g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g masła
100g śmietanki (słodkiej, jak do kawy)
1,5 szklanki mąki (ok 350g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g wiórków kokosowych
1 łyżka białego rumu (opcjonalnie)

lukier:
60g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g serka homogenizowanego naturalnego(jeśli będzie słodzony to należy zmniejszyć ilość cukru pudru)
skórka otarta z jednej limonki (dla podkreślenia smaku można też dodać trochę soku)

Wykonanie:

Mikserem ubij jajka z cukrami na białą i puszystą masę.

Rozpuść masło. Ostudzone połącz ze śmietanką i masą jajeczną.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptą soli i wiórki kokosowe. Następnie dodaj masę maślano-śmietankowo-jajeczną. Wymieszaj DELIKATNIE (łyżką, nie mikserem). Dodaj rum.

Piekarnik nagrzej do temperatury 170-180 stopni. Do formy mufinkowej włóż papierowe foremki i wypełnij je do 2/3 wysokości. Piec ok 15-20 minut.

Z tej porcji otrzymamy 8 dużych mufinek.

Lukier: Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać, najlepiej zmiksować. Smarować ostudzone mufinki.

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Włoski chlebek a'la pizza

Kluski ziemniaczane

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)