zdjecia rodzinne

Szwedzka zupa grochowa (Ärtsoppa)


Składniki:

2 szklanki grochu suchego, łuskanego
3 l wody
400g mięsa (np. łopatki)
1 duża cebula
1 marchewka
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
4 łyżki musztardy
sól i piepsz do smaku

Wykonanie:

Groch należy wypłukać na siteczku pod bieżącą wodą i namoczyć na noc.
Przed gotowanie odlać wodę i nalać świeżej. Zagotować razem z mięsem, marchewka, cebulą, solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Od czasu do czasu zamieszać i zebrać ewentualna pianę która może pojawić sie na brzegach.
Gotować aż groch będzie miękki. Czasami trwa to nawet dwie godziny.
W międzyczasie trzeba sprawdzać czy mięso jest już gotowe. Jeśli tak to wyjąć z zupy a grochowi pozwolić się "dogotować". Jeśli jest taka potrzeba to należy dolać wody. To czy i ile wody dolejemy zależy od rodzaju grochu (jak dużo jej wypija) i od tego jak mocno gotujemy zupę.
Ugotowaną zupę doprawiamy musztarda i ewentualnie solą, pieprzem, ziołami.
Mieso pokroić i serwować osobno lub dodać do gotowej zupy.

Zupa grochowa jest dość gęsta ale jeśli ktoś woli to gotową może rozrzedzić bulionem lub dodać wiecej wody do gotowania.


Kategorie: zupyszwedzka

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka

Fasolka po bretońsku