zdjecia rodzinne

Ciasto z budyniem i owocami


Składniki:

Ciasto:
- 300 g mąki,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 125 g masła,
- 70 g cukru,
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
- 500 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem,
- 3 łyżki cukru,
- białka z 3 jajek,
- 3 jabłka i 3 kiwi.

Wykonanie:

Przygotować okrągłą blaszkę (tortownicę), wysmarować ją masłem i obsypać kaszą manną.
Ze podanych składników zagnieść ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie ugotować budyń na 250 ml mleka (a nie wg przepisu na opakowaniu) a następnie go schłodzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksując dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Owoce obrać i pokroić w plasterki.

Wyłożyć blaszkę 3/4 ilości ciasta a resztę schować do zamrażalki. Blaszę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i podpiekać przez 10-15 minut (ciasto powinno być delikatnie przyrumienione).
Po wyjęciu blaszki wyłożyć na ciasto owoce, masę budyniową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta na tarce. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 40 minut (też w 180 stopniach).

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


zuzanna , 2010-12-22
Tak. Do ciasta wykorzystuje się śmietanę kwaśną.
Gość , 2010-12-22
Śmietana gęsta, tzn. kwaśna?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Śledzie w oleju - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Lazania z mięsem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Bitki - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Śledzie w oleju

Biała kiełbasa

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pieczywo czosnkowe

Lazania z mięsem

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Bitki

Chleb na drożdżach