zdjecia rodzinne

Pączki - racuszki


Składniki:

rozczyn drożdżowy:
5 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
4 -5 łyżek mleka,
2-3 łyżki mąki

ciasto:
35 dag maki,
3 żółtka,
250 ml ciepłego mleka,
2 łyżki cukru,
10 dag margaryny.
Olej do głębokiego smażenia.
Cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży. Mąkę wsypać do miski, żółtka utrzeć z cukrem i dołożyć do mąki, wlać roztopioną margarynę,mleko i rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wyrobić. Rozgrzać tłuszcz i do gorącego wkładać łyżką porcje ciasta. Piec racuchy z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Do pieczenia pączków wykorzystałam frytkownicę.

Kategorie: ciastadeserydla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2010-02-11
Pączki - racuszki Racuszko-paczki bardzo dobre. Dobrze ze mamy jeden dzien w roku kiedy mzemy jesc i nie liczyc kalorii :-)))))
Gość , 2010-02-05
Wspaniały przepis. Mało pracy, a przede wszystkim bardzo smaczne.Te chrupiące rożki - pycha!.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Fasolka po bretońsku