zdjecia rodzinne

Placki ziemniaczane z gulaszem


Składniki:

Na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 całe jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku (można dodać małą szczyptę mielonej papryki),
- olej do smażenia.

Na gulasz:
- 1/2 kg mięsa wołowego (najlepiej) lub wieprzowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 papryki (ziolona i żółta),
- 30 dag pieczarek,
- sól, pieprz, ostra papryka mielona,
- olej do pieczenia,
- 1 szklanka wody,
- do zagęszczenia mąka i kilka łyżek śmietany

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki, papryki i dusimy ok. 30 minut, wlewmy wodę i dusimy do miękkosci / ok. 30 minut/. Doprawiamy mieloną papryką, aby było dość ostre. Zagęszczamy mąką rozrobioną w kilku łyżkach śmietany

Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na drobnej tarce, czosnek miażdżymy,dodajemy jajka, mąkę i przyprawy, mieszamy i pieczemy placki na rozgrzanym tłuszczu.

Placki ziemniaczane podajemy polane gulaszem.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-01-26
Takie placki ziemniaczane kojarzą mi się z Zakopanem, gdzie oczywiscie nazywają się 'Placki ziemniaczane po zbójnicku'. A wszędzie indziej znane są jako placki ziemniaczane po węgierku. Pyszne.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Pasztet z indyka - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety schabowe z cebulką

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem

Bitki

Pasztet z indyka

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)