zdjecia rodzinne

Ciasto półkruche z owocami


Składniki:

1/2 kg mąki,
20 dag margaryny,
15 dag cukru pudru,
4 jajka,
8 łyżek kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
1 słoik dżemu (dowolnego),
10 dag orzechów lub płatków migdałowych, polewa czekoladowa,
1 kg jabłek

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszamy. Dokładamy margarynę i siekamy nożem (lub robimy kruszonkę). Dodajemy do tego żółtka, śmietanę i łączymy. Ciasto schładzamy w lodówce. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na szerokość blachy i przekładamy (za pomocą wałka) na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Na ciasto kładziemy jabłka pokrojone w ósemki (cząstki układamy obok siebie), przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Smarujemy dżemem i wykładamy na wierzch pianę z białek ubitą z 3/4 szkalnki cukru. Posypujemy pokruszkonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 1 godziny w tem. 180 st. (aż piana będzie sucha).
Po wystudzeniu zrobić kratę z polewy czekoladowej (lub rozpuszczonej czekolady).

Kategorie: ciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Herubinek , 2012-09-19
Na jakiej wielkości blaszkę jest ten przepis?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Włoski chlebek a'la pizza

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa