www.zapetytem.pl

Ciasto półkruche z owocami


Kucharka2010-01-29 Komentarze (1) 45-60 min    łatwy     Porcji: 0

Składniki:

1/2 kg mąki,
20 dag margaryny,
15 dag cukru pudru,
4 jajka,
8 łyżek kwaśnej śmietany,
1 cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
1 słoik dżemu (dowolnego),
10 dag orzechów lub płatków migdałowych, polewa czekoladowa,
1 kg jabłek

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszamy. Dokładamy margarynę i siekamy nożem (lub robimy kruszonkę). Dodajemy do tego żółtka, śmietanę i łączymy. Ciasto schładzamy w lodówce. Dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na szerokość blachy i przekładamy (za pomocą wałka) na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Na ciasto kładziemy jabłka pokrojone w ósemki (cząstki układamy obok siebie), przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Smarujemy dżemem i wykładamy na wierzch pianę z białek ubitą z 3/4 szkalnki cukru. Posypujemy pokruszkonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 1 godziny w tem. 180 st. (aż piana będzie sucha).
Po wystudzeniu zrobić kratę z polewy czekoladowej (lub rozpuszczonej czekolady).

Kategorie: ciasta

Ciasto półkruche z owocami Ciasto półkruche z owocami Ciasto półkruche z owocami Ciasto półkruche z owocami Ciasto półkruche z owocami
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=358