zdjecia rodzinne

Zupa-krem z brokułami w roli głównej


Składniki:

ok pół kg brokułów
2-3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 kosta bulionowa warzywna
100g gęstej śmietany do zupy
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (nie trzeba zbytnio się starać ponieważ pożniej i tak wszystko zmiksujemy).
Warzywa włożyć do garnka razem z kostką bulionową i zalać wodą (do wysokości warzyw). Gotowość do miękkości a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z zupą (w proporcji 1:1) i wlać do garnka.
Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Zupa-krem jest pyszna i bardzo szyko sie robi.
Ja czasami doprawiam jeszcze suszonym czosnkiem ale to już zależy od gustów domowników.



Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Anu , 2011-07-13
Warzywa powinny być wrzucone na wrzącą wodę, w ten sposób zachowają więcej witamin, proponuję zrezygnować z kostki warzywnej i zastąpić ją ulubionymi przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, curry by nie kostka która zawiera masę chemii) Dla tych którzy nie powinni używać śmietany lepiej będzie dodać jogurt grecki !


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Chleb na drożdżach - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pasztet z indyka

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Chleb na drożdżach

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety mielone z kaszą

Śledzie w oleju