Zupa-krem z brokułami w roli głównej
Składniki:
ok pół kg brokułów2-3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 kosta bulionowa warzywna
100g gęstej śmietany do zupy
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (nie trzeba zbytnio się starać ponieważ pożniej i tak wszystko zmiksujemy).Warzywa włożyć do garnka razem z kostką bulionową i zalać wodą (do wysokości warzyw). Gotowość do miękkości a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z zupą (w proporcji 1:1) i wlać do garnka.
Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
Zupa-krem jest pyszna i bardzo szyko sie robi.
Ja czasami doprawiam jeszcze suszonym czosnkiem ale to już zależy od gustów domowników.
Kategorie: zupy, wegetariańskie,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Anu , 2011-07-13
Warzywa powinny być wrzucone na wrzącą wodę, w ten sposób zachowają więcej witamin, proponuję zrezygnować z kostki warzywnej i zastąpić ją ulubionymi przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, curry by nie kostka która zawiera masę chemii) Dla tych którzy nie powinni używać śmietany lepiej będzie dodać jogurt grecki !
Warzywa powinny być wrzucone na wrzącą wodę, w ten sposób zachowają więcej witamin, proponuję zrezygnować z kostki warzywnej i zastąpić ją ulubionymi przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, curry by nie kostka która zawiera masę chemii) Dla tych którzy nie powinni używać śmietany lepiej będzie dodać jogurt grecki !