zdjecia rodzinne

Zupa-krem z brokułami w roli głównej


Składniki:

ok pół kg brokułów
2-3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 kosta bulionowa warzywna
100g gęstej śmietany do zupy
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić (nie trzeba zbytnio się starać ponieważ pożniej i tak wszystko zmiksujemy).
Warzywa włożyć do garnka razem z kostką bulionową i zalać wodą (do wysokości warzyw). Gotowość do miękkości a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Śmietanę wymieszać w kubeczku z zupą (w proporcji 1:1) i wlać do garnka.
Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

Zupa-krem jest pyszna i bardzo szyko sie robi.
Ja czasami doprawiam jeszcze suszonym czosnkiem ale to już zależy od gustów domowników.



Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Anu , 2011-07-13
Warzywa powinny być wrzucone na wrzącą wodę, w ten sposób zachowają więcej witamin, proponuję zrezygnować z kostki warzywnej i zastąpić ją ulubionymi przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, curry by nie kostka która zawiera masę chemii) Dla tych którzy nie powinni używać śmietany lepiej będzie dodać jogurt grecki !


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami

Kotlety mielone z kaszą

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy