www.zapetytem.plFasolka po bretońsku
Składniki:
½ kg fasoli (dużej np. piękny jaś),
ok. ½ kg chudego boczku lub karkówki,
3 duże cebule,
kilka łyżek keczupu pikantnego (wg uznania),
sól,
pieprz,
łyżeczka oregano,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
1-2 łyżki majeranku,
kilka łyżek oleju.
Wykonanie:
Fasolę dobrze wypłukać, zalać zimną wodą aż napęcznieje (w razie konieczności wody należy dolać, aby fasola zawsze była zakryta).
Po kilku godzinach odlać wodę. Oregano, zioła prowansalskie połączyć z oliwą i wymieszać z fasolą. Boczek lub karkówkę pokroić w kostkę, popieprzyć, osolić i smażyć na patelni aż się lekko zarumieni. Mięso przełożyć do garna z fasolą. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Przełożyć do garnka. Dolać tyle gorącej wody, aby produkty były zakryte. Gotować do czasu, aż fasola będzie miękka. Na koniec dołożyć keczup. Wsypać majeranek, zagotować i doprawić ewentualnie do smaku.
Dobra rada: do przygotowania takiej fasoli wspaniale nadaje się szybkowar, bo czas jej gotowania po namoczeniu to około pół godziny.
Kategorie:
mięsa,
Przepis pochodzi ze strony:
www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=368