www.zapetytem.pl

Kluski ziemniaczane


Kucharka2010-02-07 Komentarze (24) 15-30 min    łatwy     Porcji: 6

Składniki:

6 dużych ziemniaków,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mąki żytniej (lub 2 szklanki maki pszennej – do wyboru),
osolona woda do gotowania klusek.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Lekko odcisnąć i odlać wodę. Do masy dodać sól, mąkę i dobrze wymieszać. Przełożyć na płaskie naczynie (np. talerz), wygładzić i łyżką wrzucać kluski do wrzącej wody. Gotować ok. 3 minuty ciągle mieszając.
Odlać wodę, w której się gotowały, przelać zimną wodą i odcedzić.

Rada: dobrze jest przygotować sobie szklankę zimnę wody, w której macza sie co jakiś czas łyżkę w trakcie wrzucania klusek na wodę - zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki.

Kluski ziemniaczane wspaniale nadają się do zup (np. barszcz czerwony, czernina, barszcz biały…).
Doskonale smakują tez smażone na oleju lub z gotowaną młodą kapustą.

Kategorie: mącznewegetariańskie

Kluski ziemniaczane Kluski ziemniaczane Kluski ziemniaczane Kluski ziemniaczane Kluski ziemniaczane
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=369