zdjecia rodzinne

Bigos ''bidżis Pawła''


Składniki:

2 kg kapusty kiszonej
1 mały przecier pomidorowy
2 duże cebule
40 dkg boczku
3 laski kiełbasy śląskiej
1/3 kostki margarany
Śliwki suszone do 10 szt.
Suszone grzyby (jedna mała paczka)
Liść laurowy 1-2 szt.
Ziele angielskie 3-4 sztuki
Pieprz ziołowy
Przyprawa do bigosu
Jak ktoś lubi można dodać ¾ butelki czerwonego wina

Wykonanie:

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy (chyba ,że jest mało kwaśna to nie ma takiej potrzeby), następnie odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła i pokrojoną przekładamy do dużego garnka (ja osobiście jej nie kroiłem bo nie miałem na to czasu i było ok ;). Zalewamy 3 szklankami wody i w miedzyczasie podlewamy w razie potrzeby. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Kapusta dochodzi a my w międzyczasie…
- suszone grzyby rozkruszamy i zalewamy wodą, żeby zmiękły razem ze śliwkami. Po około 30 min gotowania kapusty dodajemy grzyby, śliwki razem z wodą, w której były moczone.
- boczek, kiełbasę kroimy w kostkę, przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Na patelni osobno podsmażamy boczek, kiełbasę. Kiełbaskę musimy zrumienić. Boczek podsmażyć ok. 20 min.
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na margarynie, do uzyskania złotego koloru.
Po 40 min gotowania kapusty, kiedy jest już miękka wrzucamy: grzyby, boczek, podsmażoną kiełbasę z cebulką. Całość podlewamy wodą jeśli się wygotowała, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 min do pół godz.
Po jakimś kwadransie jeśli chcemy dodać wino odcedzamy nadmiar wody chochelką i zalewamy całość winem i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do bigosu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez jakiś czas. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotowe ;) Przecier 1-2 łyżeczki max.
Jak chcesz bigos urozmaicić to można dodać m.in. żeberka.

Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


anuk , 2010-02-08
jadłem- był pyszny
sensei_ , 2010-02-08
już mysle gdzie w okolicy dostanę dobrą kapustę:)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Krokiety z kapustą i grzybami

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Zupa-krem z brokułami w roli głównej