www.zapetytem.plKotlety schabowe z cebulką
Składniki:
4 kotlety schabowe,
2-3 łyżki mąki,
4 cebule,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
olej do smażenia
Wykonanie:
Kotlety lekko rozbijamy (można owinąć je we folię spożywczą żeby nie pryskały w trakcie rozbijania). Nacieramy przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy olej (niewielką ilość). Kotlety maczamy w mące i smażymy po 3-5 min z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni, a do oleju dodajemy cebule pokrojone w talarki. Podsmażamy, podlewamy małą ilością wody i próżymy pod przykryciem. Następnie dodajemy kotlety i chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia.
Na talerzach układamy ziemniaki (lub kaszę) posypane zieleniną, porcje mięsa, przykrywamy je cebulką i ogórki lub dowolną surówkę. Smacznego.
Kategorie:
mięsa,
Przepis pochodzi ze strony:
www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=379