www.zapetytem.pl

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory


Herubinek2010-02-18 Komentarze (1) 30-45 min    łatwy     Porcji: >9

Składniki:

2 kostki bulionu z oliwą z oliwek i z ziołami
2 czerwone cebule
80 g boczku pokrojonego w kostkę
3 obrane marchewki
4 obrane łodygi selera
2 obrane średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy lub oleju
łyżka masła
100 g fasolki szparagowej oczyszczonej z nitek
350 g białej kapusty
500 g pomidorów obranych ze skórki (mogą być z puszki)
150 g ryżu
150 g fasoli białej z puszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotuj bulion z kostek według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę i łodygi selera pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę (lub olej). Na gorący tłuszcz wrzuć boczek i cebulę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj masło. Kiedy masło się rozpuści, wrzuć marchewkę i seler.

Fasolkę szparagową pokrój w poprzek na 3 części. Poszatkuj kapustę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i zalej bulionem. Zmiksuj pomidory i wlej do zupy. Wsyp ryż, gotuj 15-20 minut (po 15 minutach sprawdź, czy ryż jest już al dente).
Dodaj odsączoną fasolę z puszki. Dopraw solą (ostrożnie bo mamy juz kostki bulionowe i boczek) i pieprzem do smaku.

Przepis podpatrzyłam w programie kulinarnym Pascala Brodnickiego i trochę go zmieniłam wg domowych gustów:-).

Kategorie: zupy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory
Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=380