zdjecia rodzinne

Kurczak w sosie kokosowym z curry


Składniki:

4 piersi z kurczaka
puszka mleka kokosowego
1 opakowanie mrożonych warzyw "chińskich"
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 limetka
olej do smażenia
200g ryżu basmanti

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż piersi z kurczaka pokrojone w kostkę. Dodaj warzywa, imbir, pastę curry, mleko kokosowe i sok z limonki. Duś ok 10 minut aż warzywa będę miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ryż zalej 400ml lekko osolnej wody, zagotuj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj pod przykryciem ok 15-20 minut.

Danie jest proste i szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne!! Polecam szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Pastę curry można znaleźć w większych sklepach na półkach z produktami z kuchni orientalnej (ja widziałam w Piotrze i Pawle). Sprzedawana jest w szklanych słoiczkach o pojemności 120g więc starcza na kilka razy.



Kategorie: mięsa

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kurczak z ryżem

Zapiekanka śródziemnomorska

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kapusta z grochem

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Biała kiełbasa