zdjecia rodzinne

Ciasto orzechowe z karmelem na kruchym spodzie


Składniki:

300g mąki
200g masła lub margaryny
100g cukru
1 żółtko
1-2 łyżki śmietany

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
ok 1,5 - 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Z mąki, masła, cukru, żółtka i śmietany zagnieść ciasto i następnie schłodzić (ok 45min).
Następnie wylepić nim dno i brzegi tortownicy. Proponuję wcześniej wyłożyć foremkę folię aluminiową - zwłaszcza gdy nie ufamy szczelności naszej tortownicy.

Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy i zalać je mlekiem.

Ciasto piec ok 15-20 minut w temperaturze 220 st C aż wierzch się zarumieni. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec przez dodatkowe 20 minut w 180 st C.

Przepis dostałam od znajomej. Ciasto bardzo szybko się robi i jest przepyszne, zwłaszcza na następny dzień kiedy masa orzechowo-karmelowa dobrze zastygnie.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Naomi , 2012-02-08
ciasto przepyszne, ale lekki zakalec mi wyszedl... wszystko zrobilam jak w przepisie.. hmmm... nie mam pojecia dlaczego.... ale mimo to... ciato zniklo szybciutko ;)
daga , 2012-02-07
A mleko ma być słodzone czy nie? ;-)
Aniczka , 2011-09-17
Ciasto szybkie chyba jest jak się ma obrane orzechy ;)
Ale za to jest przepyszne!! Bardzo dziękuję za przepis :D
Leila , 2010-12-22
Śmietanę dodajemy gęsta - kwaśną.
Gość , 2010-12-22
a jaką śmitanę należy dodać?
Leila , 2010-12-20
Hej Aga. Zgadza się: ciasto zagniatamy tylko z żółtkiem i bez proszku do pieczenia. Będzie to kruchy spód. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Serdecznie polecam! Ja sama mam go na liście wypieków na każde święta.
aga , 2010-12-19
Jako początkująca kucharka mam pytanie :) czy do tego przepisu nie potrzeba proszku do pieczenia i czy jedno żółtko na pewno starczy i bez białek?
Gość , 2010-12-16
Oczywiście. Ja do orzechów dołożyłam bakalie, bo uwielbiamy.Polecam, wyszedł pyszny.
AJ , 2010-12-16
A jakby tak dodać bakalie do takiego orzechowca?
Leila , 2010-11-10
Mleko dodaje się prosto z puszkaka ze sklepu :-) Bez gotowania. Mleko zgęstnieje podczas pieczenia. Tak jak napisałam w przepisie ciasto najlepsze jest na drugi dzień gdy dobrze ostygnie.
Gość , 2010-11-10
Mam pytanie, czy to mleko ma być "surowe"? Przeważnie do takich ciast gotuje się mleko
Herubinek , 2010-06-23
Ciasto orzechowe z karmelem na kruchym spodzie Bardzo dobre. Polecam


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Lazania z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Włoski chlebek a'la pizza

Lazania z mięsem

Kapusta z grochem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kluski ziemniaczane

Kurczak z ryżem

Zapiekanka śródziemnomorska