zdjecia rodzinne

Zupa pomidorowo-paprykowa z mozzarellą


Składniki:

2 czerwone papryki
2 ziemniaki
1 cebula
2 kostki bulionowe
2 puszki krojonych pomidorów (łącznie 400-500g)
1 opakowanie mozzarelli (125g)
świeża bazylia
olej lub oliwa
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki (półksiężyce).

Na patelni rozgrzać olej (oliwę) i usmażyć cebulę z papryką. Należy uważać aby warzywa się nie przypaliły ponieważ zupa będzie gorzka.

Po ok 5 minutach dodajemy ziemniaki i rozdrobione kostki bulionowe. Smażyc ok 1 minuty po czym dodać pół litra wody. Gotować po przykryciem 5 minut i dodać pomidory. Zupę gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.

Doprawić solą (zwylke nie jest konieczna bo kostki bulionowe zawierają sól) i pieprzem do smaku.

Gorącą zupę przybrać kawałkami mozzarelli i pokrojoną bazylią i podawać.

Jeśli wybieramy wersję wegetariańską to do zupy dodamy kostki bulionowe warzywne.

Kategorie: zupywegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-02-19
hmmm, trzeba będzie wypróbować przepis. Tup, tup idę robić :)


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Chleb na drożdżach - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Smażony ser pleśniowy

Chleb na drożdżach

Krokiety z kapustą i grzybami