zdjecia rodzinne

Orzechowa przekąska


Składniki:

100g orzechów
100g suszonych moreli
100g płatków owsianych
100g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka cukru waniliowego
75g masła
100g miodu
1 białko
1 łyżka oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Orzechy należy drobno posiekać a morelie pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać orzechy, morele, płatki owsiane, słonecznik i cukier waniliowy. Odstawić na chwilę.

W miedzyczasie w małym garnku podgrzewamy masło, miód i olej. Podgrzewamy (ciągle mieszając) tak długo aż uzyskamy jednolitą lejącą masę.

Białko ubijamy mikserem na pianę i dodajemy do przestudzonej masy maślano-miodowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z wcześniej przygotowanymi orzechami.
Następnie wszystko przekładamy do blaszki (wymiary 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp 180st C ok 40 minut. Po połowie czasu przykrywamy folią aluminiową aby "ciacho" się nie przypaliło.

Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy w kwadraty lub jak kto woli. Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce/słoiku na ciastka.



Kategorie: wegetariańskieprzekąskiciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Śledzie w oleju - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kurczak z ryżem - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Śledzie w oleju

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kurczak z ryżem