zdjecia rodzinne

Orzechowa przekąska


Składniki:

100g orzechów
100g suszonych moreli
100g płatków owsianych
100g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka cukru waniliowego
75g masła
100g miodu
1 białko
1 łyżka oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Orzechy należy drobno posiekać a morelie pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać orzechy, morele, płatki owsiane, słonecznik i cukier waniliowy. Odstawić na chwilę.

W miedzyczasie w małym garnku podgrzewamy masło, miód i olej. Podgrzewamy (ciągle mieszając) tak długo aż uzyskamy jednolitą lejącą masę.

Białko ubijamy mikserem na pianę i dodajemy do przestudzonej masy maślano-miodowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z wcześniej przygotowanymi orzechami.
Następnie wszystko przekładamy do blaszki (wymiary 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp 180st C ok 40 minut. Po połowie czasu przykrywamy folią aluminiową aby "ciacho" się nie przypaliło.

Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy w kwadraty lub jak kto woli. Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce/słoiku na ciastka.



Kategorie: wegetariańskieprzekąskiciastadla dzieci

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Śledzie w oleju - przepis Kurczak z ryżem - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis

 

Pasztet z indyka

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Śledzie w oleju

Kurczak z ryżem

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem