www.zapetytem.pl

Orzechowa przekąska


Herubinek2010-02-18 Komentarze (0) 45-60 min    bardzo łatwy     Porcji: >9

Składniki:

100g orzechów
100g suszonych moreli
100g płatków owsianych
100g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka cukru waniliowego
75g masła
100g miodu
1 białko
1 łyżka oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Orzechy należy drobno posiekać a morelie pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać orzechy, morele, płatki owsiane, słonecznik i cukier waniliowy. Odstawić na chwilę.

W miedzyczasie w małym garnku podgrzewamy masło, miód i olej. Podgrzewamy (ciągle mieszając) tak długo aż uzyskamy jednolitą lejącą masę.

Białko ubijamy mikserem na pianę i dodajemy do przestudzonej masy maślano-miodowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z wcześniej przygotowanymi orzechami.
Następnie wszystko przekładamy do blaszki (wymiary 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temp 180st C ok 40 minut. Po połowie czasu przykrywamy folią aluminiową aby "ciacho" się nie przypaliło.

Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy w kwadraty lub jak kto woli. Najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce/słoiku na ciastka.



Kategorie: wegetariańskieprzekąskiciastadla dzieci

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=385