zdjecia rodzinne

Babka czekoladowa


Składniki:

5 jajek,
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 kostka margaryny,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 łyżki prawdziwego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy, aromat rumowy.

Na polewę: 3 czubate łyżki masła, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, 1 niepełna szklanka wody.

Wykonanie:

Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na pianę( nadal ubijać) i dodawać wymieszane z proszkiem i kakao obydwie mąki. Na koniec wlać powoli gorącą margarynę.Jeszcze chwilę razem ubijać, po czym wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec 1 godzinę w 180 st. C ( zależy od piekarnika). Wyjąć z formy po przestudzeniu i polać polewą.

Wykonanie polewy:
Rozpuścić masło, dodać cukier i zagotować. Wsypać kakao i wlać ciepłą wodę. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, wtedy polać ciasto.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-12-21
Babka pychota. Bardzo czekoladowa.., mniam
Gość , 2011-12-05
Potwierdzam. Babka czekoladowa wychodzi zawsze wspaniała.
Herubinek , 2011-12-04
Babka czekoladowa Bardzo dobra babka. Przepis warty polecenia.
Ja zamiast margaryny dałam masło. I olejek rumowy dodałam również do polewy.
Uważam też wystarczyłoby pól szklanki wody w przepisie na polewę. Inaczej bardzo długo trzeba gotować aby masa zgęstniała.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasztet z indyka - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kotlety schabowe z cebulką

Pasztet z indyka

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Pieczywo czosnkowe