zdjecia rodzinne

Babka wielkanocna ucierana


Składniki:

6 jajek, 2 szklanki mąki, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 otarta skórka ze sparzonej cytryny.

Wykonanie:

Masło utrzeć na puch z cukrem i skórką cytrynową. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierajac.Gdy wszystkie żółtka zostaną roztarte, dodawać po trochu makę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ubitą na sztywno pianę połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej byłką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Biała kiełbasa - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Biała kiełbasa

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety mielone z kaszą

Kotlety schabowe z cebulką

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy