zdjecia rodzinne

Kompot wigilijny


Składniki:

Suszone owoce (najlepsze są gdy sami sobie je ususzymy w sezonie):
3 suszone jabłka
3 suszone gruszki
2 garści suszonych śliwek
2 garść suszonych moreli

Przyprawy:
2-3 goździki
łyżeczka cynamonu
sok z pomarańczy lub dużej cytryny

Do posłodzenia:
miód lub brązowy cukier

Wykonanie:

Suszone owoce dokładnie umyć, przełożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na noc.

Następnego dnia zagotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodać cynamon i goździki. Ugotowany kompot posłodzić i doprawić sokiem z cytryny lub z pomarańczy.

Kompot podawać schłodzony.

Kategorie: napojeBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Chleb na drożdżach - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pieczywo czosnkowe

Chleb na drożdżach

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Włoski chlebek a'la pizza

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka