zdjecia rodzinne

Kompot wigilijny


Składniki:

Suszone owoce (najlepsze są gdy sami sobie je ususzymy w sezonie):
3 suszone jabłka
3 suszone gruszki
2 garści suszonych śliwek
2 garść suszonych moreli

Przyprawy:
2-3 goździki
łyżeczka cynamonu
sok z pomarańczy lub dużej cytryny

Do posłodzenia:
miód lub brązowy cukier

Wykonanie:

Suszone owoce dokładnie umyć, przełożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na noc.

Następnego dnia zagotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodać cynamon i goździki. Ugotowany kompot posłodzić i doprawić sokiem z cytryny lub z pomarańczy.

Kompot podawać schłodzony.

Kategorie: napojeBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Chleb na drożdżach - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Włoski chlebek a'la pizza

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zapiekanka śródziemnomorska

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Chleb na drożdżach

Smażony ser pleśniowy