zdjecia rodzinne

Kompot wigilijny


Składniki:

Suszone owoce (najlepsze są gdy sami sobie je ususzymy w sezonie):
3 suszone jabłka
3 suszone gruszki
2 garści suszonych śliwek
2 garść suszonych moreli

Przyprawy:
2-3 goździki
łyżeczka cynamonu
sok z pomarańczy lub dużej cytryny

Do posłodzenia:
miód lub brązowy cukier

Wykonanie:

Suszone owoce dokładnie umyć, przełożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na noc.

Następnego dnia zagotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodać cynamon i goździki. Ugotowany kompot posłodzić i doprawić sokiem z cytryny lub z pomarańczy.

Kompot podawać schłodzony.

Kategorie: napojeBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis

 

Zupa fasolowa z mięsem

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)