zdjecia rodzinne

Kompot wigilijny


Składniki:

Suszone owoce (najlepsze są gdy sami sobie je ususzymy w sezonie):
3 suszone jabłka
3 suszone gruszki
2 garści suszonych śliwek
2 garść suszonych moreli

Przyprawy:
2-3 goździki
łyżeczka cynamonu
sok z pomarańczy lub dużej cytryny

Do posłodzenia:
miód lub brązowy cukier

Wykonanie:

Suszone owoce dokładnie umyć, przełożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na noc.

Następnego dnia zagotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodać cynamon i goździki. Ugotowany kompot posłodzić i doprawić sokiem z cytryny lub z pomarańczy.

Kompot podawać schłodzony.

Kategorie: napojeBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)