zdjecia rodzinne

Kompot wigilijny


Składniki:

Suszone owoce (najlepsze są gdy sami sobie je ususzymy w sezonie):
3 suszone jabłka
3 suszone gruszki
2 garści suszonych śliwek
2 garść suszonych moreli

Przyprawy:
2-3 goździki
łyżeczka cynamonu
sok z pomarańczy lub dużej cytryny

Do posłodzenia:
miód lub brązowy cukier

Wykonanie:

Suszone owoce dokładnie umyć, przełożyć do czystego naczynia i zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na noc.

Następnego dnia zagotować owoce w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodać cynamon i goździki. Ugotowany kompot posłodzić i doprawić sokiem z cytryny lub z pomarańczy.

Kompot podawać schłodzony.

Kategorie: napojeBoże Narodzeniepolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pasztet z indyka - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kapusta z grochem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pasztet z indyka

Pieczywo czosnkowe

Krokiety z kapustą i grzybami

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowa z mięsem

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku