zdjecia rodzinne

MAZUREK SEROWY


Składniki:

1 kg sera, 2 ziemniaki, 8 zółtek, 1 kosta masła lub margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, rodzynki, 5 białek, 1i 1/2 szklanki cukru.
Na polewę: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany, 1/2 tabliczki czekolady, 1 łyżka rumu, 10 dag łuskanych orzechów, 10 dag płatków migdałowych, rodzynki.

Wykonanie:

Ser i ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem i zółtkami na puszystą masę. Połączyć, ucierając z masą serową, mąką zimniaczaną z proszkiem do pieczenia.Dołożyć namoczone i osuszone rodzynki. Na koniec ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku (180st.C) przez 50 minut. Ostudzić w tortownicy.
Przygotować polewę: w rondlu zagotować śmietanę z cukrem i mieszając gotowac ok.8 minut, dodać rum. Czekoladę położyć na talerzu na garnku z gotującą się wodą, a gdy mocno zmięknie, wymieszać ze smietaną z cukrem.Wylać polewe na mazurek serowy i szybko posypać rodzynkami, orzechami i płatkami migdałów.

Kategorie: ciastaWielkanocpolska

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: