zdjecia rodzinne

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście


Składniki:

250 g maki, kostka masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli.

Masa: 4 jajka, 250g cukru, 2oog czekolady, 150g mąki, 150g posiekanych orzechów, 100g namoczonych rodzynków, .

Do dekoracji: płatki migdałów, posiekane orzechy, 50dag pomarańczowej skórki kandyzownej .

Wykonanie:

Mąkę, sól, cukier i masło posiekać ,,na piasek,,. Dodać żółtka, szybko zagnieść i odłozyć do schłodzenia.
Ochłodzone ciasto rozłozyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i podpiec w piekarniku tak, aby nieco pożółkło.

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną ( na parze ) czekoladę i dalej ucierać dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę złączyć z rodzynkami i orzechami. Tak pzrygotowaną masę rozciagnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek orzechami, migdałami i skórką kandyzowaną.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasztet z indyka - przepis Bitki - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Śledzie w oleju - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Biała kiełbasa

Pasztet z indyka

Bitki

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowa z mięsem

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Fasolka po bretońsku

Śledzie w oleju