Mazurek czekoladowy na kruchym cieście
Składniki:
250 g maki, kostka masła, 100g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli.Masa: 4 jajka, 250g cukru, 2oog czekolady, 150g mąki, 150g posiekanych orzechów, 100g namoczonych rodzynków, .
Do dekoracji: płatki migdałów, posiekane orzechy, 50dag pomarańczowej skórki kandyzownej .
Wykonanie:
Mąkę, sól, cukier i masło posiekać ,,na piasek,,. Dodać żółtka, szybko zagnieść i odłozyć do schłodzenia.Ochłodzone ciasto rozłozyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i podpiec w piekarniku tak, aby nieco pożółkło.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną ( na parze ) czekoladę i dalej ucierać dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę złączyć z rodzynkami i orzechami. Tak pzrygotowaną masę rozciagnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 30 minut.
Po ostudzeniu przybrać mazurek orzechami, migdałami i skórką kandyzowaną.
Kategorie: ciasta, Wielkanoc,