zdjecia rodzinne

Mazurek orzechowy


Składniki:

25 dag włoskich orzechów łuskanych,
pół kostki masła,
3 jajka,
35 dag cukru pudru,
pół szklanki maki,
cukier waniliowy,
suchy wafel,
płatki migdalowe,
maleńkie kawałki orzechów ( ilość wg uznania)

Wykonanie:

Orzechy zmielić. Masło utrzeć na puch z 25 dag cukru, dodawać kolejno 3 żółtka, orzechy, makę (ciagle ucierając).
Blachę wyłożyć suchym waflem, przełozyć ciasto i wygładzic nożem.
Nagrzać piekarnik do 250 st.C. Wtedy ubić pianę z 3 białek z resztą cukru.
Do tego dołożyć kawałki orzechów i płatki migdałowe. Przełożyć na ciasto. Piec 30 minut w goracym piekarniku ( 250stC). Wystudzic w formie, włożyć zimną formę do worka foliowego i zostawic 2 dni, żeby skruszał.

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kurczak z ryżem - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kurczak z ryżem

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza

Krokiety z kapustą i grzybami

Zupa fasolowa z mięsem

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory