zdjecia rodzinne

Babka na oleju


Składniki:

6 jajek,
0,75-1 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat (według uznania).

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (przez ok 10 min).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i na koniec dodać olej i jeszcze raz wszystko dokladnie wymieszać na gładką masę.

Ciasto wylać do blaszki ("keksowki" lub specjalnej foremki z kominkiem) i piec 45 min w temperaturze 180st.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewa czekoladowa lub lukrem ale wtedy warto zmniejszyć ilość cukru w cieście (dodać 0,75 zamiast 1 szklanki).



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2012-09-12
Babka na oleju udała mi się wspaniale. Jest bardzo smaczna i tak szybko się ją wykonuje.
Magda , 2012-09-11
Pyszna babka. Do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny (wcześniej sparzonej) a gotową babkę polałam lukrem cytrynowym.
Mirka , 2010-12-07
Ciesze się ze babka smakowała. Sama bardzo często ją piekę. Pozdrawiam.
Gość , 2010-11-10
super bapka
Herubinek , 2010-09-20
Babka bardzo dobra. Takiego przepisu szukałam. Dodaję do ulubionych!
Mirka , 2010-02-20
Polecam. Przepis prosty, wykonanie łatwe, a babka taka jaką tylko potrafiły upiec Babcie.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Biała kiełbasa

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Włoski chlebek a'la pizza