zdjecia rodzinne

SUPER BABA


Składniki:

6 żółtek,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
2,5 szklanki mąki,
10 dag masła,
15 dag cukru,
2 cytryny,
2 - 3 łyżeczki rumu,
szczypta soli,
1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki wody ,
Dekoracja : lukier, posiekane orzechy, migdały (wg uznania).

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, 1 łyżką mąki i letnim mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętego rozczynu dodać szczyptę soli, resztę mleka, 6 żółtek , topione masło, cukier i mąkę. Wymieszać kopyścią i dobrze roztrzepać mikserem. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów miksować ( powtarzać tę czynność 2-3 razy). Wyrośnięte ciasto przelać do form (wypełniając 2/3 objętości) i zaczekać, aż babka wyrośnie i wypełni formę. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Piec w tem. 180 st. C ok. 40 min. ( zależy od piekarnika).
Upieczoną babkę wyjąć z formy i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. W czubek babki wetknąć gałązkę bukszpanu.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Pasztet z indyka - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kapusta z grochem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis

 

Pasta krewetkowa do pieczywa

Krokiety z kapustą i grzybami

Pasztet z indyka

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kapusta z grochem

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)