www.zapetytem.pl

SUPER BABA


Kucharka2010-02-20 Komentarze (0) 60-90 min    łatwy     Porcji: 0

Składniki:

6 żółtek,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
2,5 szklanki mąki,
10 dag masła,
15 dag cukru,
2 cytryny,
2 - 3 łyżeczki rumu,
szczypta soli,
1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki wody ,
Dekoracja : lukier, posiekane orzechy, migdały (wg uznania).

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, 1 łyżką mąki i letnim mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu, aby urosły. Do wyrośniętego rozczynu dodać szczyptę soli, resztę mleka, 6 żółtek , topione masło, cukier i mąkę. Wymieszać kopyścią i dobrze roztrzepać mikserem. Zostawić na jakiś czas, aby ciasto podrosło i znów miksować ( powtarzać tę czynność 2-3 razy). Wyrośnięte ciasto przelać do form (wypełniając 2/3 objętości) i zaczekać, aż babka wyrośnie i wypełni formę. Wówczas wstawić do gorącego piekarnika i upiec. Piec w tem. 180 st. C ok. 40 min. ( zależy od piekarnika).
Upieczoną babkę wyjąć z formy i skropić sokiem z dwu cytryn, wymieszanym z cukrem pudrem rozpuszczonym w wodzie i rumem. Po ostygnięciu polukrować białym lukrem; można też posypać posiekanymi orzechami lub migdałami. W czubek babki wetknąć gałązkę bukszpanu.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Przepis pochodzi ze strony:  www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=398