zdjecia rodzinne

Torcik z masą twarogową.


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka, 5łyżek cukru ,4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki ziemniaczanej

Na masę:
75 dag twarogu homogenizowanego, puszka moreli (850 ml), 3 pojemniki śmietany kremówki ( po 20dag każdy), 5 czubatych łyżek cukru (10dag), 5 łyżek żelatyny, 1 torebka cukru waniliowego, sok z cytryny, łyżka cukru pudru, listki mięty do dekoracji.

Wykonanie:


Ciasto biszkoptowe:
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając wsypać cukier, na koniec dodać po 1 żółtku, wymieszać je delikatnie. . Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną lekko wymieszać z masą. Tortownicę ( o średnicy 26cm) wyłożyć pergaminem. Założyć brzegi, rozsmarować ciasto biszkoptowe. Piec 20 min w temp. 200st.C.
Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Dookoła spodu ponownie założyć brzegi formy.
Masa twarogowa:
Morele osączyć , trzy połówki odłożyć do dekoracji, resztę ułożyć na cieście. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić- lekko podgrzewając ( ponownie wystudzić). Twarożek dokładnie utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym na jednolita masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wstawić do lodówki. Ubić 3 pojemnik śmietany 30%, 1/3 tej śmietany wymieszać z gęstniejącą masą. Gotowy krem serowy rozsmarować na morelach, przykryć drugim plackiem. Położyć na nim pokrojone w cząstki pozostałe brzoskwinie. Przyozdobić pozostałą śmietaną za pomocą szprycy do masy z nasadką. Wstawić na trzy godziny do lodówki.


Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Pasztet z indyka - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kapusta z grochem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Pasztet z indyka

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zupa fasolowa z mięsem

Kapusta z grochem

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą