zdjecia rodzinne

Buraczki z jajkami i nie tylko.


Składniki:

4 buraczki, pół selera, 3 gruszki, 3-4 jajka gotowane na twardo, 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Buraczki ugotować w łupinach, wystudzić i pokroić w cienkie plastry.
Plastry pokropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać solą, cukrem i wymieszać.
Ugotowane jaja przetrzeć przez sito lub dokłanie rozetrzeć, wlać w nie oliwę, resztę soku cytrynowego, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wszystko dobrze rozetrzeć, aż powstanie gęsty sos.
Gruszki obrać ze skórki, pokroić w cienkie, małe słupki. Seler zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Gruszki, seler i rozdrobnione orzechy dodać do sosu i wszystko wymieszać
Na półmisku ułożyć plastry buraczków, na wierzch położyć sałatkę gruszkowo- selerową i udekorować kawałkami orzechów.
Wspaniale pasuje do pieczeni podawanej na zimno.
Rada: oliwę można zastąpić dobrym majonezem.


Kategorie: sosy i pastyWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mirka , 2010-02-21
Oczywiście, ważne żeby jabłka były dość słodkie i niezbyt twarde.
Gość , 2010-02-21
Czy można gruszki zastapić np. jabłkami?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pasztet z indyka - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pasztet z indyka

Zapiekanka śródziemnomorska

Smażony ser pleśniowy

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane