zdjecia rodzinne

Buraczki z jajkami i nie tylko.


Składniki:

4 buraczki, pół selera, 3 gruszki, 3-4 jajka gotowane na twardo, 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, odrobina cukru

Wykonanie:

Buraczki ugotować w łupinach, wystudzić i pokroić w cienkie plastry.
Plastry pokropić niewielką ilością soku z cytryny. Posypać solą, cukrem i wymieszać.
Ugotowane jaja przetrzeć przez sito lub dokłanie rozetrzeć, wlać w nie oliwę, resztę soku cytrynowego, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Wszystko dobrze rozetrzeć, aż powstanie gęsty sos.
Gruszki obrać ze skórki, pokroić w cienkie, małe słupki. Seler zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Gruszki, seler i rozdrobnione orzechy dodać do sosu i wszystko wymieszać
Na półmisku ułożyć plastry buraczków, na wierzch położyć sałatkę gruszkowo- selerową i udekorować kawałkami orzechów.
Wspaniale pasuje do pieczeni podawanej na zimno.
Rada: oliwę można zastąpić dobrym majonezem.


Kategorie: sosy i pastyWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mirka , 2010-02-21
Oczywiście, ważne żeby jabłka były dość słodkie i niezbyt twarde.
Gość , 2010-02-21
Czy można gruszki zastapić np. jabłkami?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Lazania z mięsem - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Bitki - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kurczak z ryżem

Lazania z mięsem

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Zupa fasolowa z mięsem

Kluski ziemniaczane

Bitki

Pieczywo czosnkowe

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku