zdjecia rodzinne

Makowiec dobry i szybki


Składniki:

½ kg mąki, 3 żółtka, ½ kostki palmy, 5 dag drożdży, ½ szklanki cukru, 1 niepełna szklanka ciepłego mleka, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, odrobinka soli.

½ kg maku, ½ kg cukru, ¾ szklanki wody, aromat migdałowy, bakalie

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: drożdże, 2 łyżki cukru i odrobina ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Do mąki z odrobiną soli wlać utarte żółtka z kilkoma łyżkami cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim resztę cukru. Letnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięty rozczyn i wszystko połączyć. Na końcu wlać roztopioną , letnią margarynę, wszystko razem dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Do garnka przełożyć mak, cukier, wodę i gotować tak długo, aż mak zacznie się ciągnąć jak ,,nitka,, ( sprawdzamy nabierając łyżką). Lekko przestudzić. Dodać zapach migdałowy i bakalie.
Ciasto dzielimy na polowe, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Zwijamy w rulon ( łączeniem do dołu). Zostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut.
Makowce wyrastają szybko, ponieważ wszystkie produkty są ciepłe


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Kurczak z ryżem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą

Włoski chlebek a'la pizza

Kurczak z ryżem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe

Zupa fasolowa z mięsem

Fasolka po bretońsku