zdjecia rodzinne

Makowiec dobry i szybki


Składniki:

½ kg mąki, 3 żółtka, ½ kostki palmy, 5 dag drożdży, ½ szklanki cukru, 1 niepełna szklanka ciepłego mleka, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, odrobinka soli.

½ kg maku, ½ kg cukru, ¾ szklanki wody, aromat migdałowy, bakalie

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: drożdże, 2 łyżki cukru i odrobina ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Do mąki z odrobiną soli wlać utarte żółtka z kilkoma łyżkami cukru, mleko podgrzać i rozpuścić w nim resztę cukru. Letnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięty rozczyn i wszystko połączyć. Na końcu wlać roztopioną , letnią margarynę, wszystko razem dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Do garnka przełożyć mak, cukier, wodę i gotować tak długo, aż mak zacznie się ciągnąć jak ,,nitka,, ( sprawdzamy nabierając łyżką). Lekko przestudzić. Dodać zapach migdałowy i bakalie.
Ciasto dzielimy na polowe, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i wykładamy połowę masy makowej. Zwijamy w rulon ( łączeniem do dołu). Zostawiamy chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 45 – 50 minut.
Makowce wyrastają szybko, ponieważ wszystkie produkty są ciepłe


Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Kapusta z grochem - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Kotlety mielone z kaszą

Kapusta z grochem

Bitki

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka

Kotlety schabowe z cebulką