zdjecia rodzinne

Pieczeń z szynki na zimno


Składniki:


1,5 kg szynki wieprzowej,4 ząbki czosnku,1-2 cebule ,1 łyżka majeranku otartego ,2 łyżka ziół prowansalskich,1łyżeczka pieprzu ziołowego, sól, zmielony czarny pieprz,
6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego.

Wykonanie:


Umyte mięso posolić ze wszystkich stron, natrzeć dokładnie majerankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i czarnym. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć mięso. Obłożyć mięso cebulą pokrojoną w plasterki. Polać oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.
Mięso przykryć i odstawić na 2 – 3 godziny do lodówki, co jakiś czas przekręcać w marynacie.
Szynkę przełożyć do brytfanny z całą zawartością marynaty,
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny.
Co pewien czas, należy przewrócić mięso na drugą stronę, polewać wytworzonym z pieczenia sosem.
Po wystudzeniu pokroić w plastry i podać z dowolnymi dodatkami lub sosem do mięs podawanych na zimno.





Kategorie: mięsaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Bitki - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Włoski chlebek a'la pizza

Zupa fasolowa z mięsem

Kotlety schabowe z cebulką

Pasta krewetkowa do pieczywa

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Bitki

Kluski ziemniaczane

Smażony ser pleśniowy