zdjecia rodzinne

Kurczak w pomidorach


Składniki:


5 twardych pomidorów , 2 papryki, 4 udka z kurczaka, koncentrat pomidorowy, włoszczyzna do rosołu ( marchewka, pietruszka, kawałek selera, biała część pora), 3 łyżki śmietany, przyprawy.

Wykonanie:

Pomidory i papryki sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Udka z kurczaka gotować z przyprawami i z małą włoszczyzną w wodzie, (tak długo, aż tylko warzywa będą miękkie). Następnie mięso podzielić na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wsypać pokrojone pomidory i paprykę, a na nie kawałki mięsa. Zalać to wszystko bulionem, w którym gotowały się udka, połączonym z koncentrat pomidorowy. Wstawić do piekarnika i trzymać około 1 godziny ,w temperaturze 200 C. ,aż woda wyparuje i potrawka zgęstnieje Można pod koniec zagęścić dodatkowo śmietaną.

Bulion możemy zastąpić kostką rosołową rozpuszczoną w gorącej wodzie, a ten od gotowania udek, podać z makaronem lub wykorzystać jako bazę do innej zupy.


Kategorie: mięsazupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Lazania z mięsem - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Biała kiełbasa - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Krokiety z kapustą i grzybami

Lazania z mięsem

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Biała kiełbasa