zdjecia rodzinne

Murzynek Grażynki


Składniki:

1 kostka margaryny, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1 ½ szklanka cukru.
5 jajek, 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, bakalie ( ewentualnie powidła śliwkowe).

Wykonanie:

Zagotować do momentu rozpuszczenia się cukru :
1 kostkę margaryny, 6 łyżek wody, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1 szklankę cukru.

Po wystygnięciu dodać:
5 żółtek 1 ½ szklanki mąki, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ubitą na sztywno pianę z 5 białek z ½ szklanki cukru, bakalie. Wszystko razem wyrobić mikserem na jednolita masę.
Piec 30-40 min. w temp. 180 st.C

Po upieczeniu i wystudzeniu można po pudrować lub przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.


Kategorie: mączneciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kurczak z ryżem - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Kurczak z ryżem

Fasolka po bretońsku

Zupa fasolowa z mięsem

Krokiety z kapustą i grzybami

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Pieczywo czosnkowe

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci