zdjecia rodzinne

Wielkanocny przysmak


Składniki:

½ kg karkówki,
½ kg chudego boczku,
3 marchwie,
2 pietruszki,
połowa średniego selera,
20 dag pieczarek,
2 cebule,
3-4 jajka ( zależy od wielkości),
5 łyżek bułki tartej,
sól, pieprz,
łyżeczka majeranki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
kilka łyżek oleju.

Wykonanie:

Karkówkę i boczek natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, ziołami i odstawić na 1 godzinę. Piec ok. 40 minut w naczyniu żaroodpornym odrobiną oleju. ( mięso nie musi być miękkie) Wystudzić i podzielić na małe kawałki.
Włoszczyznę obrać, umyć i ugotować (na półmiękko) w osolonej wodzie. Ostudzić.
Cebule pokroić na talarki i smażyć na patelni z odrobiną oleju. Dołożyć pokrojone pieczarki i razem podsmażyć. Przestudzić. Mięso, włoszczyznę i cebulę z pieczarkami zmielić. Dodać do masy jajka, tartą bułkę, doprawić do smaku i dobrze razem wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć do natłuszczonej formy ( lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. Podawać na zimno.
Pieczeń wspaniale pasuje do wszelkich sałatek warzywnych.
Można ją podać z dowolnym sosem chrzanowym.


Kategorie: mięsaprzekąskiWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis Pasztet z indyka - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Biała kiełbasa - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis

 

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Fasolka po bretońsku

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowa z mięsem

Pasztet z indyka

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Biała kiełbasa

Pasta krewetkowa do pieczywa