zdjecia rodzinne

Cynamonowe z jabłkami


Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można dodać mniej jeśli jabłka są słodkie i planujemy polewę)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 duże jabłka
tłuszcz do wysmarowania blaszki
wiórki kokoswe do obsypania blaszki

Wykonanie:

Blaszkę (tortownicę) wysmarować tluszczem i obsypać wiórkami kokosowymi (alternatywa dla bułki tartej).

Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

W misce połaczyć wszystkie suche składniki (czyli: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i kakao). Dodać całe jajka i olej i wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Następnie dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać, tym razem łyżką.

Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec w temperaturze 180 st C ok 1 godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem.

Ciasto jest pysznie wilgotne i aromatyczne a gdy sie piecze w mieszkaniu pięknie pachnie jabłkami i cynamonem.



Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Gość , 2010-02-25
Cynamonowe z jabłkami I jeszcze zdjęcie całości - po 30 minutach została tylko połowa :-)
Gość , 2010-02-25
Cynamonowe z jabłkami Niestety nie znalazłam kardamonu więc dodałam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika z kardamonem. A ciasto PYSZNE. Bardzo szybko się robi i nawet komuś kto nie potafi piec uda się zankomicie.
Gość , 2010-02-23
Właśnie upiekłam. Pachnie obłednie - mam nadzieję że tak samo będzie samkowało.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Kapusta z grochem - przepis Chleb na drożdżach - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Pasztet z indyka - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Smażony ser pleśniowy

Kapusta z grochem

Chleb na drożdżach

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Pasztet z indyka