Cynamonowe z jabłkami
Składniki:
2 szklanki mąki1 szklanka cukru (można dodać mniej jeśli jabłka są słodkie i planujemy polewę)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 szklanki oleju
4 jajka
2 duże jabłka
tłuszcz do wysmarowania blaszki
wiórki kokoswe do obsypania blaszki
Wykonanie:
Blaszkę (tortownicę) wysmarować tluszczem i obsypać wiórkami kokosowymi (alternatywa dla bułki tartej).Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
W misce połaczyć wszystkie suche składniki (czyli: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kardamon i kakao). Dodać całe jajka i olej i wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Następnie dodać jabłka i jeszcze raz wymieszać, tym razem łyżką.
Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec w temperaturze 180 st C ok 1 godziny. Najlepiej sprawdzać patyczkiem.
Ciasto jest pysznie wilgotne i aromatyczne a gdy sie piecze w mieszkaniu pięknie pachnie jabłkami i cynamonem.
Kategorie: ciasta, Boże Narodzenie,
Dodaj przepis do ulubionych
Skomentuj przepis:
Komentarze:
Gość
, 2010-02-25
Niestety nie znalazłam kardamonu więc dodałam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika z kardamonem. A ciasto PYSZNE. Bardzo szybko się robi i nawet komuś kto nie potafi piec uda się zankomicie.
