zdjecia rodzinne

Jabłecznik Gieni


Składniki:

1 ½ szklanki mąki tortowej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
6żółtek,
1 kostka margaryny,
800g słoik jabłek prażonych ( musu jabłkowego).
Cukier puder i sok z cytryny - na lukier.

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, margarynę i cukier posiekać nożem ( lub pokruszyć jak na kruszonkę). Dołożyć żółtka i szybko razem zagnieść ( połączyć).
Podzielić na dwie części.
Jedną część rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i podpiec 20 minut w tem.180 st.C.
Wyjąć z piekarnika , rozłożyć mus jabłkowy i rozłożyć na nim pozostałe, surowe ciasto. Piec dalej ok. 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, lub polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru roztartym ze sokiem z cytryny.


Kategorie: mączneciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Chleb na drożdżach - przepis Bitki - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis

 

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Chleb na drożdżach

Bitki

Fasolka po bretońsku

Pieczywo czosnkowe

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą