zdjecia rodzinne

Jabłecznik Gieni


Składniki:

1 ½ szklanki mąki tortowej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
6żółtek,
1 kostka margaryny,
800g słoik jabłek prażonych ( musu jabłkowego).
Cukier puder i sok z cytryny - na lukier.

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, margarynę i cukier posiekać nożem ( lub pokruszyć jak na kruszonkę). Dołożyć żółtka i szybko razem zagnieść ( połączyć).
Podzielić na dwie części.
Jedną część rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i podpiec 20 minut w tem.180 st.C.
Wyjąć z piekarnika , rozłożyć mus jabłkowy i rozłożyć na nim pozostałe, surowe ciasto. Piec dalej ok. 40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, lub polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru roztartym ze sokiem z cytryny.


Kategorie: mączneciasta

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kluski ziemniaczane - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Chleb na drożdżach - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kurczak z ryżem - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis

 

Kluski ziemniaczane

Kotlety mielone z kaszą

Chleb na drożdżach

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Fasolka po bretońsku

Smażony ser pleśniowy

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kurczak z ryżem

Krokiety z kapustą i grzybami