zdjecia rodzinne

Zupa ogórkowa


Składniki:

3 kotlety z karkówki ( lub 3 żeberka wieprzowe),
warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, 3 ziemniaki),
25 dag kiszonych ogórków,
pojemnik śmietany 18%,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
pęczek kopru,
pęczek natki pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Umyte mięso wrzucić do 3 litrów wody, dodać pokrojone warzywa i listek laurowy. Gotować 30 minut. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia.
Zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
Natkę pietruszki i koper drobno pokroić, część wrzucić do zupy, resztę postawić na stole do posypania bezpośrednio na talerzu.


Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze: