zdjecia rodzinne

Kapuśniak na żeberkach


Składniki:

½ kg żeberek wieprzowych ,
50 dkg kapusty kiszonej,
marchewka, pietruszka, kawałek selera,
5 ziemniaków, 25 dkg boczku,
1 cebula,
1 łyżeczka majeranku,
3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego,
1 łyżka przecieru pomidorowego.

Wykonanie:

Gotować wywar na żeberkach, marchewce, pietruszce, selerze. Po 20 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni wytopić pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną cebulkę i smażyć do lekkiego zarumienienia. Usmażony boczek wraz z cebulą wybrać z patelni łyżką cedzakową i odstawić. Na tłuszczu wytopionym z wcześniej smażonego boczku dusić kapustę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości. Tak wcześniej przygotowane składniki połączyć wszystkie razem, doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania do zupy włożyć łyżkę przecieru pomidorowego i majeranek. Zagotować.

Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


monikola , 2012-05-19
zrobiłam według tego przepisu i wyszła znakomita ,dziekuje
justyNa , 2012-03-21
dzisiaj na obiad u mnie taka zupka:) myślę, że będzie smaczna- Dzięki za przepis:D


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Śledzie w oleju - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Biała kiełbasa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Krokiety z kapustą i grzybami

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej

Pasta krewetkowa do pieczywa

Śledzie w oleju

Fasolka po bretońsku

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Biała kiełbasa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci