zdjecia rodzinne

Pierogi leniwe - kolorowe


Składniki:

1 kg sera twarogowego,
3 duże ugotowane ziemniaki,
3 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
½ łyżeczki soli,
pół paczki mrożonego szpinaku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyzki masła,
1/2 kubka smietany,
cukier,
cynamon.

Wykonanie:

Ser zmielić. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać do zmielonego sera jajka, ziemniaki, sól oraz mąkę i dobrze wyrobić na jednolitą masę o konsystencji ,,miękkiej plasteliny”.
Ciasto podzielić na trzy części. Z pierwszej część ciasta rolować wałek, a następnie pokroić ( po skosie) na kawałki.
Drugą część ciasta połączyć z koncentratem pomidorowy, a trzecią z wcześniej rozmrożonym szpinakiem.
Czasem trzeba podsypać mąkę, by ciasto zbyt się nie lepiło.
Kolorowe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki.
W dużym garnku gotować osoloną wodę.
Do wrzątku wrzucać kluski na kilka minut (do momentu aż wypłyną na powierzchnię).
Wyjmować cedzakiem. Pierogi przed podaniem polać sklarowanym masłem lub śmietanką. Można posypać cukrem lub cynamonem.


Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Chleb na drożdżach - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Biała kiełbasa - przepis Bitki - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis

 

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Fasolka po bretońsku

Chleb na drożdżach

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasta krewetkowa do pieczywa

Biała kiełbasa

Bitki

Zupa fasolowo-buraczkowa babci