zdjecia rodzinne

Pierogi leniwe - kolorowe


Składniki:

1 kg sera twarogowego,
3 duże ugotowane ziemniaki,
3 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
½ łyżeczki soli,
pół paczki mrożonego szpinaku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyzki masła,
1/2 kubka smietany,
cukier,
cynamon.

Wykonanie:

Ser zmielić. Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać do zmielonego sera jajka, ziemniaki, sól oraz mąkę i dobrze wyrobić na jednolitą masę o konsystencji ,,miękkiej plasteliny”.
Ciasto podzielić na trzy części. Z pierwszej część ciasta rolować wałek, a następnie pokroić ( po skosie) na kawałki.
Drugą część ciasta połączyć z koncentratem pomidorowy, a trzecią z wcześniej rozmrożonym szpinakiem.
Czasem trzeba podsypać mąkę, by ciasto zbyt się nie lepiło.
Kolorowe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki.
W dużym garnku gotować osoloną wodę.
Do wrzątku wrzucać kluski na kilka minut (do momentu aż wypłyną na powierzchnię).
Wyjmować cedzakiem. Pierogi przed podaniem polać sklarowanym masłem lub śmietanką. Można posypać cukrem lub cynamonem.


Kategorie: mącznewegetariańskie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Chleb na drożdżach - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Bitki - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Biała kiełbasa - przepis Zrazy zawijane z polędwicy wołowej  - przepis

 

Chleb na drożdżach

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Bitki

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Pieczywo czosnkowe

Biała kiełbasa

Zrazy zawijane z polędwicy wołowej