zdjecia rodzinne

Zupa pieczarkowa z grzankami


Składniki:

400g pieczarek,
1 cebula,
6 łyżek masła,
4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej,
300ml śmietany kremowej, 3 łyżki startego, żółtego sera,
kilka gałązek natki pietruszki,
4 kromki chleba,
sok z połowy cytryny, sól, odrobina gałki muszkatołowej,
sol,
pieprz.

Wykonanie:

Cebulę posiekać, pieczarki pokroi w cienkie plasterki, natkę opłukać i drobno posiekać.
3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową. Zamieszać, dodać starty ser i zagotować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła. Dodać do zupy nalanej na talerz i posypać natką pietruszki.



Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mirka , 2010-09-26
Zupa pieczarkowa z grzankami Zupa pyszna. Korzystając z sezonu grzybowego zastąpiłam pieczarki grzybami leśnymi. Ser żółty pominęłam ale dodałam makaron świderki aby zupa była bardziej treściwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kapusta z grochem - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Biała kiełbasa - przepis Śledzie w oleju - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Lazania z mięsem - przepis Chleb na drożdżach - przepis

 

Kapusta z grochem

Kotlety mielone z kaszą

Krokiety z kapustą i grzybami

Biała kiełbasa

Śledzie w oleju

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Lazania z mięsem

Chleb na drożdżach