zdjecia rodzinne

Zupa pieczarkowa z grzankami


Składniki:

400g pieczarek,
1 cebula,
6 łyżek masła,
4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej,
300ml śmietany kremowej, 3 łyżki startego, żółtego sera,
kilka gałązek natki pietruszki,
4 kromki chleba,
sok z połowy cytryny, sól, odrobina gałki muszkatołowej,
sol,
pieprz.

Wykonanie:

Cebulę posiekać, pieczarki pokroi w cienkie plasterki, natkę opłukać i drobno posiekać.
3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową. Zamieszać, dodać starty ser i zagotować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła. Dodać do zupy nalanej na talerz i posypać natką pietruszki.



Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mirka , 2010-09-26
Zupa pieczarkowa z grzankami Zupa pyszna. Korzystając z sezonu grzybowego zastąpiłam pieczarki grzybami leśnymi. Ser żółty pominęłam ale dodałam makaron świderki aby zupa była bardziej treściwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Pasztet z indyka - przepis Kotlety mielone z kaszą - przepis Fasolka po bretońsku - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kluski ziemniaczane - przepis

 

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Pasztet z indyka

Kotlety mielone z kaszą

Fasolka po bretońsku

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Kotlety schabowe z cebulką

Kluski ziemniaczane