zdjecia rodzinne

Zupa pieczarkowa z grzankami


Składniki:

400g pieczarek,
1 cebula,
6 łyżek masła,
4 szklanki bulionu z kurczaka lub kostki drobiowej,
300ml śmietany kremowej, 3 łyżki startego, żółtego sera,
kilka gałązek natki pietruszki,
4 kromki chleba,
sok z połowy cytryny, sól, odrobina gałki muszkatołowej,
sol,
pieprz.

Wykonanie:

Cebulę posiekać, pieczarki pokroi w cienkie plasterki, natkę opłukać i drobno posiekać.
3 łyżki masła rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, przesmażyć. Wlać bulion, gotować ok. 10 minut. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlać do rondla. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałka muszkatołową. Zamieszać, dodać starty ser i zagotować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie masła. Dodać do zupy nalanej na talerz i posypać natką pietruszki.



Kategorie: zupy

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Mirka , 2010-09-26
Zupa pieczarkowa z grzankami Zupa pyszna. Korzystając z sezonu grzybowego zastąpiłam pieczarki grzybami leśnymi. Ser żółty pominęłam ale dodałam makaron świderki aby zupa była bardziej treściwa.


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Pieczywo czosnkowe - przepis Bitki - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Krokiety z kapustą i grzybami - przepis Fasolka po bretońsku - przepis

 

Kotlety schabowe z cebulką

Pieczywo czosnkowe

Bitki

Włoski chlebek a'la pizza

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kluski ziemniaczane

Krokiety z kapustą i grzybami

Fasolka po bretońsku