Warzywne klopsiki z ryżem
Składniki:
2 torebki ryżu,1 czerwona papryka,
4 marchewki,
3 pietruszki,
4 liście młodej kapusty,
pęczek szczypiorku,
pęczek natki pietruszki,
1 jajko,
4 łyżki tartej bułki,
sól,
pieprz,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Ryż ugotować i wystudzić. Pietruszki i marchewki pokroić w kostkę, Paprykę drobno posiekać. Liście kapusty pokroić w paseczki, szczypiorek i natkę posiekać. Paprykę, marchewkę, pietruszkę i liście sałaty dusić 5 – 7 minut na patelni w kilku łyżkach oleju. Ostudzić i przełożyć do ryżu. Dodać jajko i posiekaną zieleninę, tartą bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolita masę. Z masy formować klopsiki, panierować w tartej bułce i smażyć na oleju po 3 minuty z każdej strony. Podawać z surówką.Kategorie: wegetariańskie, przekąski,