zdjecia rodzinne

Mazurek czekoladowy na kruchym cieście.


Składniki:

Ciasto:
250 g mąki,
180 g masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli.
Masa:
4 jajka,
250 g cukru,
250 g czekolady,
120 g mąki,
150 g grubo posiekanych orzechów,
100 g rodzynków,
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Dekoracja:
orzechy,
migdały

Wykonanie:

Mąkę, cukier, sól, masło posiekać na ,, piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 1 godzinę w chłodne miejsce. Blachę wysmarować tłuszczem, rozłożyć ciasto i upiec ok. 15 minut tak, aby ciasto lekko pożółkło.

Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Do dobrze utartej masy dodać rodzynki, posiekane migdały, skórkę pomarańczową i dobrze razem wymieszać. Rozprowadzić na podpieczonym cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut w tem. 180 st. C. Po ostudzeniu przybrać mazurek migdałami i orzechami.


Kategorie: ciastadeseryWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Kotlety mielone z kaszą - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Kapusta ,,młoda,, (wiosenna) - przepis Biała kiełbasa - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis

 

Kotlety mielone z kaszą

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Pasta krewetkowa do pieczywa

Kapusta ,,młoda,, (wiosenna)

Biała kiełbasa

Kluski ziemniaczane

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kotlety schabowe z cebulką

Zupa-krem z brokułami w roli głównej