zdjecia rodzinne

CIASTO RUMOWE


Składniki:

15 dag mąki krupczatki,
15 dag cukru pudru,
8 jajek,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
odrobinka soli,

Krem:
1 kostka Palmy,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
2łyżki kakao,
1 cukier waniliowy,
8 łyżek rumu.

Poncz do nasączenia ciasta:
1/3 szklanki mocnej esencji herbacianej,
8 łyżek rumu.

Polewa:
10 łyżek cukru,
6 łyżek wody,
2 łyżki kakao,
1/2 kostki margaryny,
10 kostek czekolady.

Wykonanie:

Bałka ubić na sztywno z odrobiną soli i dolewać 8 łyżek wody.Ubijając dodawać żółtka, po łyżce cukru, cukier waniliowy, Ubijać, aż masa będzie dość sztywna. Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Formę wyłozyć papierem do pieczenia ( lekko posmarowac tłuszczem i posypać bułką tartą). Wlać ciasto i piec 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu, ciasto w formie położyć na czystej ściereczce do góry dnem ,aż do ostygnięcia. Potem wyjąć i przekroic na pół. Jedną część położyć na blaszce. Nasączyć ponad połową ponczu.
Przygotować polewę: margarynę, cukier i wodę połączyć w garnku i zagotować, stale mieszając.Zdjąć z ognia, dodac pokruszoną czekoladę i dalej mieszać, aż czekolado rozpuci się i powstanie jednolita masa.
Przygotować krem: Jajka ubić z cukrem na puch. Utrzeć margarynę i dodać utarte jajka. Połączyć. Dodac kakao,, cukier waniliowy i 4 łyżki polewy. Ucierać na jednolitą masę..Odłozyć 4 łyżki, a pozostały krem wyłożyć na nasączony placek. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyc pozostalym ponczem i posmarowac pozostawionym kremem. Polać ostudzoną polewą. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. WSPANIAŁE - POLECAM !!!

Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


Kucharka , 2010-02-27
Wielkie dzięki za przypomnienie mi przepisu. Może wydawać się trudne jego wykonanie , ale to tylko złudzenie. Jest warte takiej pracy. POLECAM