zdjecia rodzinne

Makowiec


Składniki:

2 szklanki maku
1 szklanka kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki orzechów włoskich wyprażonych
1/2 szklanki namoczonych rodzynek
skórka otarta z cytryny
6 łyżek miodu
sól

Wykonanie:

Mak zalać gorącą wodą na kilka godzin.
Odcedzić, zachować wodę, a mak zmielić.Do maku dodać kaszę kukurydzianą oraz bakalie, sól, rozpuszczony miód i wodę z moczenia maku.
Masa powinna być mokra, ale nie płynna.
Piec w wysmarowanej tortownicy pod przykryciem z folii aluminiowej około 50 minut.

Kategorie: ciastaBoże Narodzenie

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:


gosiaczek , 2010-12-02
To jest tzw. mokry makowiec, więc nie dodaje się mąki. Dlatego też do ciasta dodawana jest kasza kukurydziana
Aśka , 2010-11-29
A to ciasto bez mąki?
gosiaczek , 2009-09-15
według uznania gościu
Gość , 2009-09-14
Ile trzeba dac soli? Czy moze tak poprostu 'do smaku'?


Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Lazania z mięsem - przepis Biała kiełbasa - przepis Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory - przepis Włoski chlebek a'la pizza - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zupa fasolowo-buraczkowa babci - przepis Kluski ziemniaczane - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Smażony ser pleśniowy - przepis

 

Lazania z mięsem

Biała kiełbasa

Pyszna zupa po mediolańsku na zimowe wieczory

Włoski chlebek a'la pizza

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zupa fasolowo-buraczkowa babci

Kluski ziemniaczane

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Smażony ser pleśniowy