zdjecia rodzinne

Piernik kakaowy z lukrem.


Składniki:

Ciasto:
500 g maki pszennej,
300 g płynnego miodu ( zamiast cukru),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka,
200 g masła ( margaryny),
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
3 łyzki kakao,
5 0 g rozdrobnionych orzechów,
Bułka tarta do posypania blachy.
Lukier.

Wykonanie:

Makę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Zmiksować masło na puszystą masę. Dodać miód, żółtka, miksować dodając mąkę z dodatkami. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta - delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. Ostudzony piernik polukrować i odstawić do zastygnięcia.

Lukier do piernika; białko ucierać z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa ( kontrolować dosypywaniem pudru).



Kategorie: ciastaWielkanoc

Dodaj przepis do ulubionych


Skomentuj przepis:


Podpis: Zdjęcie:

Komentarze:




Zaloguj się

Login lub email Hasło


Przypomnij hasło.
Załóż profil za darmo.

 

Najpopularniejsze przepisy

Smażony ser pleśniowy - przepis Pasta krewetkowa do pieczywa - przepis Zapiekanka śródziemnomorska - przepis Kotlety  schabowe z cebulką - przepis Kapusta z grochem - przepis Zupa-krem z brokułami w roli głównej - przepis Śledzie w oleju - przepis Sałatka z paluszków krabowych (surimi) - przepis Zupa fasolowa  z mięsem - przepis

 

Smażony ser pleśniowy

Pasta krewetkowa do pieczywa

Zapiekanka śródziemnomorska

Kotlety schabowe z cebulką

Kapusta z grochem

Zupa-krem z brokułami w roli głównej

Śledzie w oleju

Sałatka z paluszków krabowych (surimi)

Zupa fasolowa z mięsem